De Oekraïense belastingdienst heeft een onderzoek ingesteld naar de boekhouding van president Petro Porosjenko. De president is in opspraak door onthullingen uit de zogeheten Panama Papers.
,,We zullen de informatie die in de pers is verschenen, die we kunnen analyseren, aan een onderzoek onderwerpen en we zullen jullie daarover inlichten”, zei directeur Roman Nasirov van de Oekraïense belastingdienst.
Porosjenko zou een zogeheten offshorebedrijf op de Maagdeneilanden hebben opgezet om vele miljoenen buiten het zicht van de Oekraïense belastingdienst te houden.
Die handelwijze kwam aan het licht door de openbaarmaking van miljoenen documenten van het Panamase advieskantoor Mossack Fonseca, dat bij die constructie assisteerde.
Oekraïne-referendum
Dat de naam van de Oekraïense president Petro Porosjenko is opgedoken in de Panama Papers, is koren op de molen van het nee-kamp voor het Nederlandse Oekraïne-referendum. Een “nachtmerrie voor de campagne”. Zo noemt journalist Kees Boonman de onthulling dat ook de Oekraïense president Petro Porosjenko geld wegsluisde via belastingparadijzen.
Woensdag neemt Nederland het rode potlood ter hand om over het associatieverdrag te stemmen dat de Europese Unie met Oekraïne wil sluiten. Het lijkt erop dat het nee-kamp de overhand heeft. Het ja-kamp lijkt alleen nog te kunnen winnen als de opkomst onder de 30 procent blijft en het kabinet het referendum terzijde kan schuiven.
Volgens TNS-Nipo, dat een peiling deed voor De Telegraaf, wordt de opkomst hoog genoeg om de uitkomst geldig te laten zijn en zullen de tegenstemmers de winst pakken.
Panama Papers
De zogenoemde Panama Papers zijn mogelijk het laatste duwtje dat het nee-kamp nodig had. Ruim vierhonderd journalisten van meer dan honderd internationale media, waaronder Trouw en Het Financieele Dagblad in Nederland, werkten mee aan het onderzoek. Het is gebaseerd op meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama: Mossack Fonseca & Co.
Het kantoor vestigt voor klanten bedrijven in belastingparadijzen. Door de uitgelekte administratie hebben journalisten vaak kunnen achterhalen welke personen zich achter de door Mossack Fonseca opgerichte vennootschappen verschuilen, in veel gevallen ook met welk doel deze bedrijven werden opgezet.
Porosjenko genoemd
Meer dan tien staatshoofden duiken op in de Panama Papers, waaronder die van de Oekraïense miljardair en president Petro Porosjenko. In de hoogtijdagen van de burgeroorlog in de Oost-Oekraïense regio Donbass zou hij zijn snoepconcern formeel hebben overgeheveld naar de Britse Kanaal-Eilanden.
De bedoeling zou zijn geweest in augustus 2014 Porosjenko voor hoge belastingen te behoeden indien het bedrijf als Oekraïense onderneming zou worden verkocht. Verscheidene offshorebedrijven van Porosjenko staan niet in zijn opgaaf van vermogen volgens 'de papers'. Maar dat is vooralsnog niet strafbaar in Oekraïne.
Geen onderzoek
Het officiële Oekraïense anticorruptiebureau in Kiev liet maandag weten geen onderzoek naar Porosjenko te beginnen op basis van de Panama Papers. Het bureau mag dat naar eigen zeggen niet, omdat Porosjenko staatshoofd is.
Het Oekraïense Openbaar Ministerie stelde geen bewijs te zien dat president Petro Porosjenko strafbaar heeft gehandeld. "Uit een voorlopig onderzoek naar de informatie die sommige media hebben gepubliceerd over dat president Porosjenko de wet zou hebben overtreden, blijkt voor het OM geen enkele element van een misdrijf", aldus een woordvoerder.
Hoewel Porosjenko volgens de Oekraïense wet mogelijk niks verkeerds heeft gedaan, is dit voor het nee-kamp een extra reden om op te roepen woensdag tegen het associatieverdrag te stemmen. Zij zien Oekraïne als een instabiel land met politieke en economische problemen. Dat de president van het land nu in opspraak is, zet dat argument alleen maar kracht bij.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl